Wat is het Hanen Ouderprogramma?

Praten Doe je Met zijn Tweeën is een programma voor ouders van kinderen tot 5 á 6 jaar die een achterstand hebben in de spraak/taalontwikkeling.

Waarom is het programma voornamelijk gericht op ouders?

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, ook als het gaat om de taalontwikkeling. Kinderen leren spraak en taal het best in hun dagelijkse leefomgeving. De ouders zijn dan ook de meest belangrijke personen in het proces van spraak- en taalverwerving.
Tijdens het Hanen Ouderprogramma™ leren ouders praktische en effectieve strategieën om meer interactie te creëren met het kind.
Hoe u voor uw kind de meest leerzame omgeving creëert, staat centraal in de Hanen Oudercursus.

Voor wie is het Hanen Ouderprogramma™ Bedoeld?

De cursus is voor ouders van wie het kind:

  • Moeilijk tot spraak en taal komt
  • Weinig initiatief neemt tot praten
  • Moeilijk contact maakt met anderen

Wat leert u tijdens het Hanen Ouderprogramma™?

Laat uw kind leiden
U leert meer over hoe uw kind zijn of haar gevoelens, behoeftes en interesses uit. Als u lang genoeg wacht zal uw kind beginnen met communiceren. Ook leert u begrijpen wat uw kind u wil vertellen, met of zonder woorden.

Volg uw kind
U leert te reageren op de manier die uw kind nodig heeft om zijn taal te ontwikkelen. Als u uw kind volgt in zijn communicatie en het spel, zult u zien dat uw kind meer zelfvertrouwen ontwikkeld en u moedigt hem aan om meer te vertellen.

Stimuleer beurtgedrag
U leert het belang van beurtgedrag in de communicatie en hoe u dit in alledaagse situaties toe kan passen.

Taal toevoegen
Als laatste leert u uw kind zichzelf beter te uiten, door strategieën te gebruiken die helpen om de taal te ontwikkelen.

Effect van het Hanen Ouderprogramma™

In verschillende onderzoeken is het volgende te lezen: Het programma is een van de meest bekende en meest onderzochte voorschoolse en vroegschoolse educatieprogramma’s (McCauley & Fey, 2006). Het programma zorgt ervoor dat ouders hun bestaande sterke punten opbouwen en nieuwe vaardigheden verwerven. Hulpverlening van dit soort zorgt ervoor dat ouders meer positieve controle over hun eigen handelen en hun kind kunnen ervaren (Dempsey & Dunst, 2004).

Het Hanen ouderprogramma™ heeft ons leven veranderd. – De gesprekken zijn fijner, minder verwarrend en minder frustrerend.
We hebben nieuwe en prettige manieren geleerd om te communiceren met onze dochter en zij met ons.

Patricia, moeder van Kelly (4jaar)

Opbouw van het programma

De cursus wordt gegeven door een Hanen™ gecertificeerde logopedist en is gebaseerd op het boek “Praten doe je met zijn tweeën” van Jan Pepper Elaine Weitzman. Het programma bestaat uit zeven gezamenlijke bijeenkomsten en drie individuele huisbezoeken.

Voordat de groepsbijeenkomsten beginnen komt de logopedist bij u langs voor een kennismakingsgesprek. We bespreken wat u belangrijk vindt om te leren en stellen samen doelen. Tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten worden de strategieën en ervaringen besproken. Na de 2e, 5e en 7e bijeenkomst vindt er een huisbezoek plaats. Tijdens deze individuele bezoeken zal het gebruik van de strategieën worden geoefend met u en uw kind. U krijgt dan direct toepasbare feedback, zodat u daar meteen mee aan de slag kunt.

Om iedereen voldoende ruimte te geven om te leren is er beperkt plaats beschikbaar. Per cursus is er plaats voor ouders van 6 tot 8 kinderen. Op www.bwvs.nl ziet u wanneer er een cursus bij u in de buurt is.